forum.podcast.pl

Unfortunately no one can be told what PunBB is - you have to see it for yourself.

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Forum Polskich Podcasterów zostało stworzone w celu propagowania idei podcastingu wśród Polaków. Zakładając je mieliśmy na uwadze fakt, że już od kilkunastu miesięcy nie było w polskim Internecie miejsca w którym słuchacze podcastów, a także ich twórcy mogliby wymieniać się opiniami. Wszyscy są mile widziani - zapraszamy do dyskusji!

#1 2009-02-15 00:23:27

atok
New member

Pomocnik podcastera :)

Witam,

Oto screeny z programu, który właśnie piszę. Potrzeba mi dobrej rady doświadczonego podcastera, a w późniejszej fazie chętnych do testowania. Liczę na Waszą pomoc.

http://img147.imageshack.us/img147/7551/helper3lq7.th.jpg http://img530.imageshack.us/img530/6678/helper2pf0.th.png

Program ma wspierać prowadzącego audycje w utrzymaniu ustalonych ram czasowych całości i pojedynczych segmentów. Ile na wstęp, przywitanie, kiedy reklamy, po jakim czasie przejść do następnego tematu.. no, dynamika smile Przy jednoczesnym zachowaniu kontroli nad przebiegiem nagrania.
Nie ukrywam, wzorowałem się na oprogramowaniu używanym w studiach radiowych (a przynajmniej tym jednym z którym miałem do czynienia ).

Mamy więc (już zaimplementowane): rozkład jazdy (długości i opisy kolejnych segmentów, wczytywane z pliku), możliwość automatycznego uruchamiania (opcjonalnie zapętlonych) podkładów, kontrole czasu (kiedy się skończy, co o której, ile ma być, ile jest), integrację z Adobe Audition (możliwość stawiania markerów na nagraniu, automatyczne uruchamianie nagrywania), i kilka innych pomniejszych udogodnień.
W bliższych i dalszych planach są: możliwość edycji rozkładu w trakcie audycji, generowanie raportów (co się odbyło i o której), 2gi kanał odtwarzania (cross-fady, jingle..), współpraca z hardware-owymi kontrolerami MIDI.

Jak widzicie, projekt jest już w dosyć zaawansowanym stadium. Ale wiele można jeszcze zmienić/poprawić. Nie ma jednak sensu, żebym dalej nad nim pracował jeśli nie ma zapotrzebowania na tego typu oprogramowanie.

Czekam na pytania, Wasze opinie i wszelkie uwagi. Co fajnego może jeszcze robić big_smile ?

pozdrawiam,
Andrzej Tokarski.

#2 2009-02-15 11:38:28

koras
Member
Od: Lublin
Serwis

Re: Pomocnik podcastera :)

Ta opcja integracji z Adobe Audition jest dla mnie kusząca. Nie ukrywam.

Opinia? Świetnie, że ktoś postanowił napisać jakiś dobry program, na który będzie z pewnością zapotrzebowanie. Kiedyś Martin napisał Polcaster'a. Aktualnie to jeden z najpopularniejszych agregatorów podcastów, w kraju gdzie podcasting dopiero raczkuje.

Aha, jeszcze jedno. Czy tylko na Windowsa będzie dostępny Twój projekt?

#3 2009-02-15 12:43:03

atok
New member

Komunikacja z Audition-em odbywa się przez midi a co za tym idzie, wymaga dodatkowego programiku, który przyjmie i wyśle dalej komunikaty (freeware, MIDI Joke). Zaletą takiego rozwiązania jest fakt, że dostępne dla programu są wszystkie funkcje, którym można przypisać kod MIDI w konfiguracji Auditiona. Więcej, jeśli zastąpic MIDI Joke jednym z tzw. "MIDI over IP" można by sterować nagrywaniem na innej maszynie (w sieci).

Polcaster jest świetny big_smile Używałem go aż do nabycia iPoda kiedy to zjadł mnie iTunes.

Niestety. Żyje w Windowsach. Nie mam ani doświadczenia ani dostępu do Mac-a.

#4 2009-03-04 18:11:18

atok
New member

Coby nie mówić, koncepcja okazała się niedopracowana (o ile nie nietrafiona). Bez możliwości sterowania dwoma kanałami.. kicha. Może kiedyś.

Skończyło się na hardłerowym sterowniku do Auditiona smile

#5 2010-01-24 21:08:58

slawko
New member

atok - to jak z tym programem? Można go gdzieś znaleźć? yikes)

Pozdrawiam
Slawek

Stopka forum