forum.podcast.pl

Unfortunately no one can be told what PunBB is - you have to see it for yourself.

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Forum Polskich Podcasterów zostało stworzone w celu propagowania idei podcastingu wśród Polaków. Zakładając je mieliśmy na uwadze fakt, że już od kilkunastu miesięcy nie było w polskim Internecie miejsca w którym słuchacze podcastów, a także ich twórcy mogliby wymieniać się opiniami. Wszyscy są mile widziani - zapraszamy do dyskusji!

#1 2009-01-18 05:08:08

Przemion
Member
Od: Den Haag / Netherlands
Serwis

Darmowe platformy do videocastu

Witam!

Chciałem zaproponować wam dwa linki dla ludzi zainteresowanych videocastami i umieszczaniem swoich video w sieci za darmo.

Ja sam korzystam z dwóch serwisów:

Vimeo : serwis ten nie ma wiele wspólnego z podcastingiem, jednak oferuje bardzo dużą jakość video w sieci, o czym możecie się sami przekonać przeglądając tą stronę.
Jak to działa - za darmo otrzymujecie konto, na którym możecie umieszcać dowolną ilość video stworzonego przez was (są bardzo restrykcyjni z tym!) z limitem upload'u do sieci do 500 MB na tydzień. Każde umieszone video można zaiplementować do swojej własnej strony w dowolny sposób (dostajecie kod HTML - opcja "Embed", w którym możecie zmieniać rozmiar video i kolory odtwarzacza). Każde video może być widoczne lub nie do innych ludzi, możecie założyć hasło na pewne video, aby np. wysłać filmik do pewnych ludzi, itp.
Możecie też utworzyć własny link www do swojego konta (www.vimeo/wasza_nazwa).
Jedyny zgryz z tą stroną to jak zakodować swoje video w odpowiedni sposób aby jakość szła w parze z objętością pliku, ale jak wiemy to zawsze jest problem, mniejszy lub większy w momencie kiedy umieszczacie swoje video w sieci.

Dodatkowo na tej stronie znajdziecie fora oraz "kanały" tematyczne, dośc ciekawa społeczność, jeśli kogoś interesuje video i jego tworzenie, to jest miejsce dla niego.
Pobieranie danego video jest możliwe, tak smao jak komentowanie, ale tylko dla ludzi, którzy mają konto w vimeo. Dostępne też są proste statystyki ilości odtworzeń.

Dla przykładu podaje moje strony na vimeo Przemion - strona konta (Przemion - video)oraz Hochlander - strona konta (Hochlander - video).
Jak widzicie ja wykorzystuje to w sposób taki, że podlinkowuje dane pliki (są na stronie Hochlandera).
Konto Hochlandera zostanie skasowane, bo wykupiłem sobie usługe PRO, i utworze w krotkim czasie strone dla Hochlandera z video na moim koncie).

Drugi przykład to: Blip.tv: tutaj sprawa wygląda znacznie lepiej jeśli chodzi o podcasting. Dostajemy do dyspozycji kanał z własnym adresem www ( www.wasza_nazwa.blip.tv ), kanał ma od razu budowany RSS do iTunes itp. Nie ma ograniczeń żadnych pod względem ładowania plików na serwer (znaczy nie kojarze aby takowe były). Dodatkowo mamy do syspozycji prostą w obłudze aplikacje do wrzucania i opisywania naszych plików na serwery blip.tv. Bardzo fajny serwis, w sam raz aby stworzyć sobie np. drugi "videocast" do naszego podcastu aby tam umieszcać tylko video.

Jako przykład mogę wykorzystać "kanał" (video podcast) jaki stworzyłem na potrzeby mojej szkoły: Mastermundo na Blip.tv lub KABK.
Jak widzicie na pierwszej stronie tworzy sie swego rodzaju odtwarzacz do wszystkich video ale też mammy opcje zamieszczania pojedyńczych "epizodów" jako częśc posta lub strony WWW (podobnie jak w Vimeo). Na Blipie są też statystyki do odcinków, itp.

Serwisów proponujących umieszcanie video jest więcej, jednak chciałem zaproponować te, które według mnie są warte uwagi. Jeśli znacie inne to prosze podzielcie się likami i waszymi opiniami dlaczego.

Pozdrawiam
Przemion

P.S. Nie lubie YouTube dla swoich video - za tą kiepską jakość, ale jako serwis oczywiście korzystam, i to często.

Ostatnio edytowany przez Przemion (2009-01-18 05:54:52)

#3 2009-01-18 12:53:56

Papa
Member
Od: Twierdza :)
Serwis

Re: Darmowe platformy do videocastu

Vimeo znam, ale nigdy się nie bawiłem. Natomiast blip.tv wygląda całkiem ciekawie. Skromna, prosta strona z gotowymi treściami. Dzięki Przemion za namiary wink

i'm eating your brain with onion big_smile
Papa Cafe | Podcast

#4 2009-01-19 21:33:42

OKo
Member
Od: Śląsk
Serwis

to Ja dodam jeszcze : http://pl.sevenload.com/    Coś jak Youtube. Tylko bez żadnych ograniczeń z wielkością i długością pliku

www.dyktafonografika.com - Jedyny Polski Podcast o Muzyce Hip Hopowej

#5 2009-03-07 10:05:51

Maciek Skwara
Member
Od: Wrocław
Serwis

Viddler.com mnie zauroczył...
Ma automatyczne generowanie RSS i dodawanie do iTunes!
Mniam smile

Stopka forum