forum.podcast.pl

Unfortunately no one can be told what PunBB is - you have to see it for yourself.

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Forum Polskich Podcasterów zostało stworzone w celu propagowania idei podcastingu wśród Polaków. Zakładając je mieliśmy na uwadze fakt, że już od kilkunastu miesięcy nie było w polskim Internecie miejsca w którym słuchacze podcastów, a także ich twórcy mogliby wymieniać się opiniami. Wszyscy są mile widziani - zapraszamy do dyskusji!

#1 2008-09-29 20:54:01

Raffuss
Member
Od: Gdansk
Serwis

Własny rss na stronie

Witam..

Chcę do swojej strony, która obecnie znajduje się w fazie produkcji, wstawić skrypt generujący rss z dodanym nowym podcastem.

Może ja już za dużo informacji na raz przetwarzam, bo kompletnie nie wiem jak ten temat ugryzc..
Szperam po wyszukiwarkach, po stronach i nic do mnie nie trafia.. jak do ciemnej masy normalnie.

Najsensownej dla mnie byloby aby dane dotyczace nowego materialu, podczas ladowania do bazy danych, byly rowniez wykorzystane do wygenerowania nowej wiadomosci w kanale rss..

Czy ktos z Was posiada jakies pojecie w tym temacie..? Byłbym wdzięczny..

Podcast Łosiowisko - Finlandia, Szwecja, Polska
Dodaj swój podcast: katalog SEO

#2 2008-09-30 19:57:02

Borys Kozielski
Member
Od: Warszawa
Serwis

Re: Własny rss na stronie

Skorzystaj z Budowniczego Romana. Po zalogowaniu się na podkast.pl po lewej stronie kliknij na Budowniczy Roman i tam przeczytaj instrukcję. Daj znać jak poszło.

http://badge.facebook.com/badge/1019167783.7.475076706.png

#3 2008-09-30 20:00:39

Raffuss
Member
Serwis

Tym budowniczym to ja już że tak powiem zrobiłem.. tylko ja chcieć learn, a nie iść na łatwiznę.. muszę jeno zrozumieć jak on ma się tworzyć..?

Czy to na zasadzie pliku który po wywołaniu przekopuje mi bazę danych i na tej podstawie tworzy plik rss ? Czy jakoś inaczej..

edit: Na marginesie próbowałem wcześniej podifier'a ale nie chce mi kompletnie współpracować z vista..

Ostatnio edytowany przez Raffuss (2008-09-30 20:03:10)

#4 2008-10-01 13:54:25

Maciek Skwara
Member
Od: Wrocław
Serwis

Ale po co sobie życie utrudniać?

#5 2008-10-01 19:12:37

Raffuss
Member
Serwis

Zeby było prościej tak naprawdę..

Po prostu wrzucam plik na serwer i dodaje go jednocześnie do bazy, podając tam opis, tytul, autora, wielkosc w bajtach, adres do pliku i inne mi potrzebne dane. Tworząc nową wiadomość do rss musiałbym to robić ręcznie, a tak po dodaniu do bazy jednocześnie na podstawie danych w niej zawartych mógłaby się tworzyć nowa wiadomość do kanału rss.

W innym przypadku chcąc wykorzystać tutejszego budowniczego musiałbym te same dane wpisywać dwukrotnie, na co najprościej mówiąc szkoda czasu.

Przydałby się choć jakiś zdrowy link do prostych informacji na jakiej zasadzie tworzy się nowa wiadomość do kanału, a resztę ja już sobie sam napiszę. Muszę tylko pojąć zasadę jak się one tworzą, czyli kiedy jaki skrypt powinien się wykonywać.

#6 2008-10-02 15:52:14

Borys Kozielski
Member
Od: Warszawa
Serwis

Pracujemy nad czymś takim, ale na razie można skorzystać tylko z Budowniczego, ewentualnie mypodcast.com, gdzie to wszystko będziesz miał i dodatkowo serwer, problemem są tylko reklamy w audycji i na stronie. Inne serwisy blogowe generują wprawdzie rss, ale nie pozwalają na dopisanie adresu pliku mp3, co w wypadku podkastu jest konieczne.

http://badge.facebook.com/badge/1019167783.7.475076706.png

#7 2008-10-02 20:14:38

Raffuss
Member
Serwis

@Borys ja mam i swój serwer (ale na tym stoją inne serwisy), i miejsce na podcastową strone na współdzielonym hostingu w stanach.

Proszę niech mi ktoś działanie tego cuda wytłumaczy.
Pisze skrypt php ktory w petli pakuje mi dane z bazy tworzac plik XML? I np wpiac odpalanie go w crona, tak by aktualizacja pojawiała się automatycznie. Wystarczy to to ?

#8 2008-10-04 12:25:36

koras
Member
Od: Lublin
Serwis

Tak, dobrze rozumujesz. Możesz nawet nie tyle, że wpinać go w Crona, ale zrobić plik rss.php, który będzie generował całego feeda za każdym razem, a co ciekawe informacje będą pobierane z bazy więc zawsze wszystko będzie aktualne. Na wiki jest specyfikacja RSS 2.0, generalnie możesz ściągnąć całą formę z RSS'a jakiegoś podcastu, a później tylko pętla i powstawiać zapytania do bazy w odpowiednie miejsce.

Pisałem kiedyś taki skrypcik, jest całkiem przyjemny. Osobiście polecam jeszcze przekierować cały ruch (wyłączając z tego boty Googli) na Feedburner.com, który ewentualne błędy składniowe wynikłe z generacji, może poprawiać.

Powodzenia!

#9 2008-10-08 19:51:15

Raffuss
Member
Serwis

Mam jeszcze glupie pytanie. Mianowicie chodzi mi o parametr GUID: Czy on sie musi roznic od parametru z adresem?

Ostatnio edytowany przez Raffuss (2008-10-09 01:52:32)

#10 2008-11-06 18:10:19

Filip_Dawidzinski_NTDO
Member
Od: Dublin
Serwis

Nowe narzędzie do RSS-owania...mysle ze ciekawe, nie próbowalem...ale...

http://jacek50.blox.pl/2008/11/FeedBeat … a-RSS.html

#11 2009-12-29 15:26:31

patryk
New member

no to byłoby fajne wink

Stopka forum